Διαβήτης και υγεία των δοντιών
Η υγιεινή του στόματος και των δοντιών επηρεάζεται από τον Διαβήτη;
Είναι αλήθεια, οι υψηλές τιμές γλυκόζης μπορεί να είναι η αιτία για πολλά προβλήματα, που μας οδηγούν στον Οδοντίατρο.
Ο αρρύθμιστος Διαβήτης προκαλεί φλεγμονή στο στόμα, η οποία μπορεί να εμφανίζεται ως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Σε επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται ότι το ποσοστό της περιοδοντίτιδας στα άτομα με Διαβήτη ανέρχεται στο 22%. Ειδικότερα με το πέρασμα των χρόνων, τα ποσοστά αυτά τείνουν να ανεβαίνουν.
Με ποιο τρόπο ο Διαβήτης προκαλεί προβλήματα στη στοματική υγεία;
Στον Διαβήτη παρουσιάζεται μικρότερη παραγωγή σιέλου, κάτι που μπορεί να δίνει την αίσθηση του ξηρού στόματος. Το σάλιο φυσιολογικά προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια, οπότε η έλλειψη του, τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο. Η γεύση μπορεί να αλλοιωθεί και να υπάρχει κακοσμία. Τα ούλα παρουσιάζουν φλεγμονώδη εικόνα και η θεραπεία τους μπορεί να καθυστερεί. Η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει μέχρι το οστό που περιβάλλει το δόντι και να αναπτυχθεί περιοδοντίτιδα.
Η ανάπτυξη φλεγμονών στα ούλα έχει σαν αποτέλεσμα και μια αντίστροφη σχέση, στη ρύθμιση του σακχάρου. Όπως όλες οι φλεγμονές, έτσι και η ουλίτιδα, ή η περιοδοντίτιδα προκαλούν αύξηση του σακχάρου. Πολλές φορές η διάγνωση των προβλημάτων στα ούλα γίνεται, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες ρύθμισης του σακχάρου. Οι γιατροί αναζητώντας την αιτία προτείνουν στο τέλος και μια Οδοντιατρική εκτίμηση.
Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία. Τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη θα πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή του στόματος καθημερινά και να επισκέπτονται τον Οδοντίατρο τακτικά. Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών είναι η καλύτερη προστασία. Από την άλλη μεριά η αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου συμβάλει σημαντικά στη ενίσχυση άμυνας του στόματος και την αποφυγή ανάπτυξης λοιμώξεων.
Η προστασία των δοντιών από τον Διαβήτη είναι μια ομαδική δουλειά. Γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνεργάζεται άριστα ο Οδοντίατρος και ο Διαβητολόγος, αλλά και ο διαβητικός θα πρέπει να αναλάβει δράση. Θα πρέπει να επιλέξει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης. Να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα για τον ίδιο λόγο. Να αποφεύγει το κάπνισμα, διότι επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των ούλων. Εάν φοράει μασέλα να την πλένει καθημερινά. Να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα τα δόντια με μαλακή οδοντόβουρτσα και να επισκέπτεται τον Οδοντίατρο όταν τα ούλα ματώνουν.
Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος