arthra

Μπορεί μία μικρή μείωση στις θερμίδες να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης;

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/diaitologos/ekpaidefsi/epistimonika-nea/14250-borei-mia-mikri-meiosi-stis-thermides-na-meiosei-ti-dosi-tis-insoulinis

borei mia mikri meiosi stis thermides na meiosei ti dosi tis insoulinisΗ ινσουλινοαντίσταση είναι μία κατάσταση που συνδέεται με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και πιο σπάνια με μεταλλάξεις στον υποδοχέα της ινσουλίνης ή αντισώματα εναντίον του. Η ινσουλινοαντίσταση μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή, με τη σοβαρή να χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενδογενή παραγωγή ινσουλίνης ή από μεγάλες απαιτήσεις εξωγενούς χορήγησης ινσουλίνης (>200 μονάδες ινσουλίνης ημερησίως).

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης;

Η διατροφή παίζει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης και φαίνεται ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (<800kcal/day) αλλά και οι βαριατρικές επεμβάσεις μπορούν να αποκαταστήσουν την ινσουλινοευαισθησία ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τέτοιου είδους δίαιτες δεν είναι εύκολο να τηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και σε ό,τι αφορά τις επεμβάσεις βαριατρικής δεν είναι όλοι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διερεύνησε τις μεταβολές που μπορεί να επιφέρει μία μικρή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων στην ινσουλινοαντίσταση. Πιο συγκεκριμένα 10 ασθενείς με ινσουλινοαντίσταση εισήχθησαν στο νοσοκομείο για 3-6 ημέρες, όπου υποβλήθηκαν σε ήπια υποθερμιδική δίαιτα (1600-2200kcal/day) που αποτελείτο από 50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη και 30% λίπος. Η μείωση των θερμίδων ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 16% βασισμένη στις θερμιδικές απαιτήσεις του κάθε ασθενή, όπως υπολογίστηκαν με την εξίσωση Mifflin- St.Jeor. Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί η μεταβολή στην συνολική δόση της ινσουλίνης πριν και μετά την παρέμβαση. Δευτερευόντως μελετήθηκαν τα επίπεδα της γλυκόζης σε 4 χρονικές στιγμές: μετά από ολονύκτια νηστεία, στο μεσημεριανό, στο δείπνο και προ του ύπνου

Μετά την παρέμβαση η συνολική δόση της ινσουλίνης μειώθηκε στατιστικά σημαντικά. Ωστόσο, τα επίπεδα γλυκόζης παρέμειναν σταθερά ή μειώθηκαν χωρίς ωστόσο να υπάρχει στατική σημαντικότητα εκτός από τη γλυκόζη που μετρήθηκε στο δείπνο.

Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα;

Η μελέτη αυτή έχει κάποιους περιορισμούς, όπως το μικρό της δείγμα και η μη τυχαία επιλογή των ασθενών. Ακόμη, είναι πιθανόν η σημαντική μείωση της δόσης της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της παρέμβασης να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς δε συμμορφώνονται με το σχήμα χορήγησης ινσουλίνης στο σπίτι σε σχέση με το ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον της μελέτης

Περαιτέρω μελέτη για τη σημασία της διατροφής στην ινσουλινοαντίσταση είναι απαραίτητη, ωστόσο φαίνεται ότι έστω και μία μικρή μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

 

Ευσταθια Παπαδα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

 

  • DOLBETIX

    DOLBETIX®

    Αποσυμφορητικό και καταπραϋντικό
    για τα ακροδάχτυλα

    Περισσότερα
  • COLIPEX

    COLIPEX®

    Καινοτομία στην ανάπλαση
    των ατελειών του δέρματος

    Περισσότερα
  • NEUBETIX Rollon

    NEUBETIX®
    Roll-on

    Ανακουφίζει και καταπραΰνει
    την αίσθηση μουδιάσματος

    Περισσότερα
  • SKINBETIX®FOOT

    SKINBETIX® FOOT

    Κρεμώδης αφρός, ιδανικός για την καθημερινή περιποίηση των ποδιών

    Περισσότερα
  • GLUCOSPRINT PLUS ®

    GLUCOSPRINT PLUS®

    Για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης
    στο αίμα με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα!

    Περισσότερα
  • MULTIBETIX

    MULTIBETIX®

    Για τη διατήρηση της ισορροπίας
    των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού

    Περισσότερα
  • NEUBETIX®

    NEUBETIX®

    Για την καλή λειτουργία
    του νευρικού συστήματος

    Περισσότερα
  • VIUBETIX®

    VIUBETIX®

    Για τη διατήρηση
    της φυσιολογικής όρασης

    Περισσότερα
  • INSULCHECK®

    INSULCHECK®

    Για να μην έχετε αμφιβολία για το πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία σας έγχυση!

    Περισσότερα
  • DIFOPREV

    DIFOPREV®

    Πρόληψη της επιπλοκής του Διαβητικού Ποδιού

    Περισσότερα

Το περιεχόμενο των άρθρων, των ιατρικών θεμάτων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται μέσω της Ενότητας «Άρθρα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ιστοσελίδας μας, προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Η επιμέλεια όλων των κειμένων γίνεται από ειδικούς σε θέματα της ειδικότητάς τους και βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν υποκαθιστούν την άσκηση της ιατρικής η οποία βασίζεται στην άμεση σχέση ιατρού-ασθενούς και την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων από τους ειδικούς (διαβητολόγων, ενδοκρινολόγων, διαιτολόγων κ.λπ). Για εξατομικευμένη αξιολόγηση της περίπτωσή σας και επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης, αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή παραβλέψετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία του θεράποντα ιατρού σας λόγω κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη παρούσα Ιστοσελίδα. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στους Όρους Χρήσης Ιστοσελίδας.

X
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία της Ιστοσελίδας μας και για την βελτίωση της περιήγησης σας σε αυτήν.
Επιλέξτε ποια cookies επιθυμείτε να είναι ενεργά επιλέγοντας «Περισσότερες Επιλογές» ή επισκεφτείτε την Πολιτική Cookies για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies ώστε να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα cookies.