arthra

Επηρεάζει η κανέλα τη μεταγευματική γλυκόζη αίματος;

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/diaitologos/ekpaidefsi/epistimonika-nea/14250-borei-mia-mikri-meiosi-stis-thermides-na-meiosei-ti-dosi-tis-insoulinis

epireazei i kanela ti metagevmatiki glykozi aimatosΤα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης αποτελούν μία σημαντική παράμετρο του γλυκαιμικού ελέγχου. Άλλωστε αρκετές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως η μεταγευματική υπεργλυκαιμία συσχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα τελευταία χρόνια πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένα από αυτά είναι η κανέλα που φαίνεται να βοηθά στο γλυκαιμικό έλεγχο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε υγιείς πληθυσμούς.

Μία πρόσφατη έρευνα μελέτησε την επίδραση που μπορεί να έχει το τσάι με εκχύλισμα κανέλας στη μεταγευματική γλυκόζη μη διαβητικών εθελοντών. Πιο συγκεκριμένα, 30 εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 20-53 ετών διαχωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα ελέγχου (n=15) και στην ομάδα παρέμβασης (n=15). Οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ύστερα από ολονύκτια νηστεία. Στην ομάδα παρέμβασης οι εθελοντές υποβλήθηκαν στην ίδια εξέταση με μόνη διαφορά την κατανάλωση 100mL τσαγιού με εκχύλισμα κανέλας (6 γραμμάρια Cinnamomum burmannii σε 100mL νερού) αμέσως μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στο χρόνο 0 σε κατάσταση νηστείας, και στη συνέχεια 30, 60, 90 και 120 λεπτά μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης και του τσαγιού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου τσαγιού μετά τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη μείωσε ελαφρώς αλλά όχι στατιστικά σημαντικά το μέσο όρο των επιπέδων γλυκόζης σε κάθε χρονική στιγμή. Ωστόσο, η διακύμανση της μέγιστης συγκέντρωσης της γλυκόζης αλλά και ο μέσος όρος της μέγιστης συγκέντρωσης γλυκόζης ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερες στην ομάδα που κατανάλωσε το τσάι με εκχύλισμα κανέλας.

Ποιοι είναι οι πιθανοί μηχανισμοί;

Πολλοί μοριακοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για τις υπογλυκαιμικές ιδιότητες της κανέλας, όπως η μείωση της γαστρικής κένωσης, η ινσουλινομιμητική δράση αλλά και η μείωση της δραστικότητας της εντερικής γλυκοζιδάσης. Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς προτείνουν τον εξής μηχανισμό για την υπογλυκαιμική δράση της κανέλας. Η συγκεκριμένη επίδραση μπορεί να αποδοθεί στο φαινολικό περιεχόμενο και στην αντιοξειδωτική ικανότητα του συγκεκριμένου τσαγιού, τα οποία προσδιορίστηκαν επίσης στη συγκεκριμένη μελέτη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο μηχανισμός των πολυφαινολών της κανέλας περιλαμβάνει την αύξηση του υποδοχέα-β της ινσουλίνης στα λιποκύτταρα, δρώντας ευεργετικά στο μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Τι να έχετε υπόψη σας ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της μελέτης;

Ωστόσο, η μελέτη αυτή έχει κάποιους περιορισμούς. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι έλαβαν μία ανάκληση 24ώρου από τους εθελοντές, τους ρώτησαν σχετικά με την κατανάλωση κανέλας και τους απέτρεψαν από την κατανάλωση κανέλας την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με το διατροφικό πρότυπο που ακολουθούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι εθελοντές το οποίο μπορεί κατά περιπτώσεις να περιελάμβανε υψηλό φαινολικό περιεχόμενο και να επιδρά συγχυτικά στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης.

Καταλήγοντας, η μελέτη αυτή προτείνει μία ένδειξη ότι το τσάι με εκχύλισμα κανέλας μπορεί να βοηθά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να οδηγηθούμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, αν θα συστήσετε ή όχι στον πελάτη σας τη χρήση κανέλας, νομίζω όσο τους ευχαριστεί στις συνήθεις συνταγές τους είναι θεμιτό και ασφαλές!

 

Ευσταθια Παπαδα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

  • DOLBETIX

    DOLBETIX®

    Αποσυμφορητικό και καταπραϋντικό
    για τα ακροδάχτυλα

    Περισσότερα
  • COLIPEX

    COLIPEX®

    Καινοτομία στην ανάπλαση
    των ατελειών του δέρματος

    Περισσότερα
  • NEUBETIX Rollon

    NEUBETIX®
    Roll-on

    Ανακουφίζει και καταπραΰνει
    την αίσθηση μουδιάσματος

    Περισσότερα
  • SKINBETIX®FOOT

    SKINBETIX® FOOT

    Κρεμώδης αφρός, ιδανικός για την καθημερινή περιποίηση των ποδιών

    Περισσότερα
  • GLUCOSPRINT PLUS ®

    GLUCOSPRINT PLUS®

    Για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης
    στο αίμα με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα!

    Περισσότερα
  • MULTIBETIX

    MULTIBETIX®

    Για τη διατήρηση της ισορροπίας
    των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού

    Περισσότερα
  • NEUBETIX®

    NEUBETIX®

    Για την καλή λειτουργία
    του νευρικού συστήματος

    Περισσότερα
  • VIUBETIX®

    VIUBETIX®

    Για τη διατήρηση
    της φυσιολογικής όρασης

    Περισσότερα
  • INSULCHECK®

    INSULCHECK®

    Για να μην έχετε αμφιβολία για το πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία σας έγχυση!

    Περισσότερα
  • DIFOPREV

    DIFOPREV®

    Πρόληψη της επιπλοκής του Διαβητικού Ποδιού

    Περισσότερα

Το περιεχόμενο των άρθρων, των ιατρικών θεμάτων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται μέσω της Ενότητας «Άρθρα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ιστοσελίδας μας, προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Η επιμέλεια όλων των κειμένων γίνεται από ειδικούς σε θέματα της ειδικότητάς τους και βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν υποκαθιστούν την άσκηση της ιατρικής η οποία βασίζεται στην άμεση σχέση ιατρού-ασθενούς και την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων από τους ειδικούς (διαβητολόγων, ενδοκρινολόγων, διαιτολόγων κ.λπ). Για εξατομικευμένη αξιολόγηση της περίπτωσή σας και επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης, αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή παραβλέψετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία του θεράποντα ιατρού σας λόγω κάποιου άρθρου που διαβάσατε στη παρούσα Ιστοσελίδα. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στους Όρους Χρήσης Ιστοσελίδας.

X
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία της Ιστοσελίδας μας και για την βελτίωση της περιήγησης σας σε αυτήν.
Επιλέξτε ποια cookies επιθυμείτε να είναι ενεργά επιλέγοντας «Περισσότερες Επιλογές» ή επισκεφτείτε την Πολιτική Cookies για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies ώστε να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα cookies.