Οι μυκητιάσεις στις γυναίκες με διαβήτη
Οι δύο στις τρεις γυναίκες με διαβήτη παραπονούνται συχνά, για ενοχλήσεις στα γενετικά τους όργανα, λόγω ανάπτυξης μυκήτων. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι αποκλειστικό ενόχλημα των γυναικών με διαβήτη, αλλά σε αυτές προκύπτει με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μυκητιάσεις στις ευαίσθητες περιοχές της γυναίκας, δεν είναι επιπλοκή του διαβήτη, αλλά ο διαβήτης είναι μια ευνοϊκή κατάσταση, για την ανάπτυξή τους.
&Ας δούμε πως συμβαίνει αυτό. Οι μύκητες είναι μέρος του φυσιολογικού μικροβιακού πληθυσμού του κόλπου και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Αυτό ισχύει όταν ο αριθμός τους βρίσκεται σε ισορροπία με τα άλλα ανταγωνιστικά μικρόβια που ζουν μαζί τους. Αν συμβεί μια διαταραχή σε αυτή την ισορροπία και ο αριθμός των μυκήτων αυξηθεί υπέρμετρα, τότε είναι να δυνατόν να αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Οι γυναίκες συνήθως αναφέρουν φαγούρα, τσούξιμο και πόνο στο σεξ, ενώ μπορεί να παρατηρήσουν και την ανάπτυξη ενός λευκού επιχρίσματος.
O πιο συνηθισμένος μύκητας που αναπτύσσεται είναι η Candida Albicans, γι’ αυτό και η κατάσταση περιγράφεται και ως Κολπική Καντιντίαση.
Γιατί αναπτύσσεται η Candida στον διαβήτη;
Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη και μάλιστα εκείνες που έχουν υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα τείνουν να παρουσιάζουν και υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στις κολπικές εκκρίσεις. Η γλυκόζη είναι ένα άριστο θρεπτικό υλικό για την Candida, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού της στη περιοχή του κόλπου.
Η θεραπεία της Καντιντίασης είναι συνήθως απλή με την χρήση μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, όπως αντιμυκητισιακές κολπικές κρέμες. Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ίσως να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να υπάρξει πρώτα επικοινωνία με τον γιατρό.
Για την πρόληψη της ανάπτυξης των μυκητιάσεων και των υποτροπών, θα πρέπει να εξασφαλισθεί μια καλή ρύθμιση του διαβήτη και διατήρηση μιας καλή υγιεινής στη περιοχή. Η περιοχή θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και να χρησιμοποιούνται μόνο βαμβακερά εσώρουχα.
Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος