ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ & ΜΕΛΙ
(Γεμιστά με καρύδι σε μπουκίτσες και σοκολατένια)
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
200γρ.χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ.ελαιόλαδο
1,5 κ.σ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 4 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
1 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ τζίντζερ σκόνη
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
150 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
280-300 γρ. φαρίνα ολικής ( αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του)
Μια πρέζα αλάτι
4 καρύδια σε κομματάκια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
2 ξυλάκια κανέλα
3 καρφάκια γαρίφαλο
1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
3 κ.σ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 50 γρ. ζάχαρη καρύδας
1/2 φλ. τσ. σιρόπι αγαύης
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΈΝΙΑ
1 συσκευασία 100γρ σοκολάτα με στέβια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα θα ετοιμάσουμε το σιρόπι για να κρυώνει.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, κανέλα, γαρίφαλα, το πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο στα 4 και την αγαύη.
Βράζουμε για 3 λεπτά και λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη στέβια.
Δεν το σουρώνουμε ακόμα, το αφήνουμε έτσι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την ζύμη βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και την φαρίνα ολικής.
Με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μετά βάζουμε το σιμιγδάλι και την φαρίνα και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι ώστε να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα βάζοντας στο κέντρο 1 κομματάκι καρύδι.
Το κλείνουμε καλά και το πατάμε από πάνω με τον τρίφτη στο ψιλό ώστε να κάνει τρυπούλες.
Ψήνουμε στους 180 για 15-20 λεπτά.
Σουρώνουμε το σιρόπι μας και όπως είναι καυτά τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι.
Μετράμε έως το 10 από την 1 μεριά τα γυρίζουμε και ξανά μετράμε έως το 10 και τα βγάζουμε.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο καρύδι και λίγο σιρόπι αγαύης.
Για τα σοκολατένια λιώνουμε την σοκολάτα και βουτάμε μέσα τα μελωμένα μελομακάρονα.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να πήξη η σοκολάτα.
Βγαίνουν 38 μπουκίτσες μελομακάρονα από 25-28 γρ. το καθένα.
Πηγή: http://syntagesgiadiabitikoys.blogspot.gr/2016/12/blog-post_2.html